בדיקות אוטומציה אל מול בדיקות ידניות

לפני שחרור מוצר חדש לשוק יש לבצע מספר בדיקות תוכנה כדי לאתר באגים, שגיאות קוד, תקלות ובעיות אחרות. מטרת הבדיקות היא למקסם את הבטחת האיכות של המוצר לפני שחרורו לשוק. את הבדיקות מבצעים אנשי QA מנוסים ובעלי הכשרה מתאימה. יש מגוון בדיקות שיש לבצע לפני שחרור המוצר ובתהליך הפיתוח עצמו, כאשר הבדיקות העיקריות והחשובות ביותר הן בדיקות אוטומציה (Automated Testing) ובדיקות ידניות (Manual Testing).

בדיקות אוטומטיות וידניות הן חלק חשוב בהליך הפיתוח, כיום רוב העבודה של אנשי ה-QA מבוססת על תהליכי בדיקה אוטומטיים, אלו מחליפים את תהליכי הבדיקות הידניים. עם זאת, במקרים רבים לא ניתן לוותר לגמרי על הבדיקה הידנית, במיוחד במקרים בהם יש לבדוק את חוויית המשתמש וכאשר אנשי QA צריכים להריץ בדיקות של התוכנה בצורה יצירתית ואינטואיטיבית. אמנם, בדיקות ידניות תלויות ברמת הידע וביכולות האנלוגיות של הבודק, לכן הבדיקות יבוצעו בהתאם ליכולותיו של איש ה-QA בארגון. חשוב לזכור כי בדיקה ידנית חשופה לטעויות אנוש, כמו כן אלו בדיקות מורכבות ויקרות יותר, ובדרך כלל יש להקים צוות בודקי תוכנות לצורך ביצוע המשימה.

מי מחליט על סוג בדיקות התוכנה?

תחום בדיקות התוכנה הפך לאחד התחומים המבוקשים בתעשיית ההייטק, חברות וארגונים מגייסים אנשי QA בעלי רקע וניסיון רלוונטי או מועמדים חסרי ניסיון מעשי שסיימו בהצלחה קורס QA במכללה מוכרת ומובילה למקצועות ההייטק.

אנשי ה-QA בארגון לוקחים חלק פעיל וחשוב בכל שלבי הפיתוח של המוצר, החל משלב התכנון ועד לשלב הבדיקות המקיפות לפני שחרור המוצר לשוק או הטמעתו במערכות המחשוב של הלקוח הסופי. אנשי ה-QA של הארגון נדרשים לבצע מגוון בדיקות תוכנה, יש מספר סוגי בדיקות כמו אוטומציה, רגרסיה, מערכת, ידנית, יחידה, עומסים ועוד. לכן, אנשי ה-QA בארגון חייבים לנסח מסמך בדיקות מפורט, בהתאמה מושלמת לצורכי הארגון, ותוך התייחסות לפרמטרים חשובים כגון עלויות הבדיקה והכלים הנדרשים לכך, לוח זמנים, מגבלות תקציב וזמן, יכולות וכדומה.

ברוב המקרים מבצעים כיום שתי בדיקות תוכנה עיקריות – אוטומטית וידנית, וראש צוות מחלקת ה-QA, או איש QA  בכיר בארגון, יחליט על סוג וצורת הבדיקות.

בדיקות ידניות

בדיקות ידניות נעשות על פי תכנית מסודרת לבדיקת המוצר, את התוכנית מנסחים כבר בשלב הפיתוח ולאחר הגדרת ואפיון כללי של המוצר. אלו בדיקות שימושיות בעיקר בשלבים הראשוניים של פיתוח המוצר, כאשר זקוקים לבדיקות קצרות ומהירות שאינן קבועות, או כאשר אין צורך בבדיקות חוזרות באופן תכוף. הבדיקות הידניות מתאימות בין היתר לשלב בו בודקים את חוויית המשתמש ונוחות התפעול של המוצר, לרבות האם השימוש במוצר הוא אינטואיטיבי ועונה על צורכי הלקוח או מתאים למאפייני קהל היעד. בבדיקה ידנית קל לאפיין פרמטרים כמו נוחות השימוש, חוויה אינטואיטיבית למשתמש וכדומה.

יחד עם זאת, הבדיקות הידניות נחשבות למורכבות יותר, הן מחייבות ידע מקצועי מעמיק וניסיון עשיר בתחום הבדיקות והבטחת איכות מוצרים. לבדיקת הידניות יש גם מספר חסרונות שחשוב לשים לב אליהם, למשל:

  • בדיקה ידנית חשופה לשגיאות אנוש, לדוגמה טעויות הקלדה, שימוש לא נכון במוצר ועוד.
  • כדי לתכנן בדיקות ידניות למוצר מסוים יש לגייס יותר משאבים מהמערכת – כוח אדם, תקציב, זמן וכיוצא בזה.

בדיקות אוטומציה

בדיקות תוכנה המבוססות על תהליכי בדיקה אוטומטיים, ומכאן מקור השם בדיקות אוטומציה. כדאי לדעת כי ניתן ללמוד קורס אוטומציה במכללה מובילה וידועה למקצועות ההייטק, זהו קורס ייעודי ומעמיק המקנה את כל הידע והניסיון הנדרש לעבוד בתחום הבדיקות האוטומטיות.

בתהליך בדיקות האוטומציה אנשי ה-QA מבצעים את המשימות שלהם באמצעות תוכנות בדיקה ייעודיות, קודים שהצוות מפתח וסקריפטים מוכנים. ניתן לבצע את הבדיקות יחסית במהירות, ללא טעויות אנוש, ולרוב תוצאות הבדיקה אמינות יותר. כמו כן, באמצעות שילוב בדיקות אוטומטיות ניתן לחסוך זמן ומשאבים לארגון, כיוון שצריך להקצות פחות כוח אדם למשימה, יחד עם זאת הארגון יחליט על הבדיקות האוטומטיות כאשר יש צורך בבדיקה מורכבת וכאשר צריכים לבצע בדיקות בתכיפות גבוהה בגלל שינויים רבים בקוד.

ראוי לציין כי ישנם הבדלים משמעותיים בין בדיקות ידניות לבדיקות אוטומציה, לכן נהוג בארגונים לשלב בין שתי הבדיקות. שילוב נכון ומקצועי בין הבדיקות השונות משפר את תוצאות הבדיקה ואבחון המערכת, מקצר זמני פיתוח ומשפר את הבטחת איכות המוצר.

כבר עוזבים?

תנו לנו הזדמנות לתת לכם
הצעה שתפתיע אתכם