סוגי בדיקות תוכנה – מה תלמדו בקורס QA

אחד המקצועות המבוקשים ביותר בתעשיית ההייטק בישראל הוא בודק תוכנה QA, זהו תחום חשוב והכרחי בתהליך פיתוח מוצרים כמו תוכנות ואפליקציות. אנשי בדיקות תוכנה (QA) אחראים בסיום שלב הפיתוח על הבטחת ובקרת המוצר אותו החברה מפתחת ומשווקת ללקוחותיה. למעשה, כדאי לדעת כי בודקי תוכנה לוקחים חלק פעיל בכל שלבי הפיתוח והפרויקט. הם מתחילים את עבודתם כבר בשלב תכנון המוצר ותחילת הפרויקט, ומלווים את תהליך הפיתוח עד לשלבים הסופיים של התהליך, וכמובן לפני ההשקה בפועל של המוצר.

אנשי QA אחראים על מספר סוגי בדיקות תוכנה, עליהם נפרט בהמשך הכתבה, תפקידם בחברה כולל כתיבת מסמך אפיון למוצר, בדיקות איכות של המוצר, כתיבת תסריטי בדיקה, ניתוח נתונים, הרצה של התוכנה לצורך איתור שגיאות או באגים, בדיקת תפקוד כללית של המוצר ואבחון מקצועי ומעמיק של התוכנה על מנת לוודא כי המוצר תואם לדרישות ופועל היטב ללא תקלות ובעיות. את בדיקות התוכנה אנשי ה-QA מבצעים במגוון שיטות, אמצעים ודרכים, חלק מהבדיקות הן ידניות וחלקן מבוססות על תהליכי אוטומציה על ידי שימוש בקוד ייעודי או בתוכנה.

מי מבצע בדיקות תוכנה?

חברות וארגונים בענף ההייטק המפתחים מוצרים שונים כמו תוכנות מתקדמות וייעודיות, חייבים להבטיח את איכות המוצרים שלהם לפני מכירת או שיווק המוצר ללקוח הסופי. לכן, ברוב חברות הפיתוח יש מחלקת QA האחראית לבדוק ולבחון במקצועיות ובשיטות שונות את המוצר ועמידות התוכנה ויעילותה, כאשר הבדיקות נועדו בין השאר גם להבטיח שהתוכנה עומדת בדרישות שהוגדרו מראש, וכדי לבדוק שכל רכיבי התוכנה פועלים היטב וללא באגים.

את בדיקות התוכנה בחברה מבצעים אנשי QA מנוסים המתמחים בתחום זה. ראוי לציין כי בדיקות תוכנה חייבות להתבצע על ידי אנשי מקצוע מיומנים ובעלי הכשרה מתאימה. כיום, ניתן ללמוד קורס QA במכללה מובילה ללימוד מקצועות ההייטק. הקורס נועד להכשיר את המשתתפים לעבוד בתחום בדיקות התוכנה בחברות המובילות בארץ. כדאי לדעת כי במהלך הקורס הסטודנטים רוכשים ידע תיאורטי על עולם הפיתוח ובדיקות התוכנה, כולל הכרות מעמיקה עם כלים וסוגים שונים של בדיקות תוכנה למובייל. כמו כן, במהלך הקורס מתנסים מעשית בעבודה כדי לרכוש ניסיון ולצאת לשוק העבודה מוכנים.

סקירה על סוגי בדיקות תוכנה

כאמור, יש מגוון סוגי בדיקות QA, לדוגמה בדיקות אינטגרציה, מערכת, עומסים, קבלה, קופסה שחורה או לבנה, בדיקות יחידה, רגרסיה ועוד. לכל בדיקה יש חשיבות בתהליך פיתוח המוצר, יש בדיקות המיועדות לבדיקת תפקוד המערכת בשלמותה מול מאפייני התכנון ודרישות הלקוח הסופי, ויש בדיקות המיועדות לאבחון ביצועי המוצר ולשילובו במערכות המחשוב הקיימות, בדיקות לאיתור באגים בקוד ועוד.

בדיקות אינטגרציה

אוסף של בדיקות המבוצעות בתהליך המחקר והפיתוח של המוצר, הבדיקות נועדו לבחינת השפעת רכיב מסוים על רכיבים אחרים במערכת ועל תפקודי המערכת כולה. הבדיקה מבוססת על מספר שלבים, כאשר בשלב הראשון בודקים את רכיבי המוצר המשולבים במערכת, ובשלב הבא בודקים כיצד הרכיבים משתלבים בסביבה בה המוצר יוטמע, לכן ישנם מקרים בהם מבצעים את הבדיקות בשילובים בין הלקוח לשרת הייעודי. כמו כן, מבצעים בדיקות מעמיקות לבדיקת האינטגרציה של המוצר והמודולים המרכיבים אותו בנקודות המגע של המוצר עם מערכות וקודים שונים.

בדיקות מערכת

הבדיקות נועד לבחון את תאימות המערכת לאפיון שהוגדר ונקבע מראש, הבדיקות נחוצות כדי לוודא את הפעולה התקינה של המוצר, תוך התייחסות לפרמטרים שונים. בדיקות מערכת בוחנות את דרישות ופונקציות המוצר כמכלול מושלם ובדיקות פנים מערכתיות לאיתור באגים בקוד, הסתעפויות, תנאים ומהלכים, כלומר בדיקה מעמיקה של תפקוד המערכת ומרכיביה.

בדיקות ידניות

בדיקות ידניות של התוכנה על ידי אנשי מקצוע מיומנים שהוכשרו לכך. את הבדיקות הידניות מתחילים לאחר תכנון מפורט של מערך הבדיקות הנדרש, תוך התייחסות לפרמטרים חשובים שונים במהלך הבדיקה. אלו בדיקות המחייבות התערבות אנושית, לכן הן נקראות בדיקות ידניות.

בדיקות עומסים

בדיקות חשובות שנועדו לבחון את עמידות המערכת בעומסים הנדרשים, הבדיקה מאפשרת גם לבחון את תפקוד המוצר תחת עומס כבד, כאשר בבדיקה מתייחסים לפרמטרים שונים, לדוגמה זמני תגובה של המערכת, התאוששות מקריסה או מעומס רב, גבולות העומס ועוד.

בדיקות יחידה          

הבדיקות מתמקדות בחלקים ספציפיים של המערכת או המודול, בעזרת סט הבדיקות אפשר לבדוק האם המוצר פועל באופן תקין. בדרך כלל מבצעים בדיקות יחידה בשלב מוקדם יחסית של פיתוח המוצר, כלומר בשלב כתיבת הקוד. בודק תוכנה חייב להבין את הקוד כדי לבצע את הבדיקות הנדרשות, לכן יש חברות המטילות את בדיקות יחידה כמשימה לצוות הפיתוח.

בדיקות רגרסיה

מטרת הבדיקה היא לאתר תקלות ובאגים במערכת לאחר שינוי, שדרוג או הטמעת מודול חדש נוסף, הבדיקה מאפשרת לבדוק את התנהגות שאר המודולים והפונקציות של המערכת הקיימת לאחר השינוי ולאתר באגים בזמן אמת כדי לוודא שהמערכת אינה מושפעת לרעה מהשינוי.

כבר עוזבים?

תנו לנו הזדמנות לתת לכם
הצעה שתפתיע אתכם